Mulčování posekanou trávou

Posekáno kosou. Není to tak kraťoučké a úpravné, jako od sekačky, ale je to tišší a nevyžaduje to fosilní paliva.

Co děláme s tou spoustou trávy, kterou posekáme? Mulčujeme s ní. Máme tu dvě místa, která jsou zatím trávníkem, ale v budoucnu zde chceme mít záhon. Jeden způsob by byl vzít rýč, trávu zrýt a pečlivě vytahat všechny kořínky. Permakultura má ale elegantní a méně pracné řešení a tím je tlustý mulč.
Mulč je cokoliv, čím zakryjeme půdu. Známá je mulčovací kůra nebo mulčovací textilie, ale stejně tak je možné použít posekanou trávu, štěpku, tlustou vrstvu papíru nebo štěrk. A samozřejmě můžeme vrstvit a kombinovat. Od kůry nebo textilie chceme, aby vydržely a nepodléhaly biologickému rozkladu. Naopak štěpka, papír nebo tráva se mohou rozložit dost rychle a vytvořit tak úrodnou hmotu, kterou rostliny ocení.
Účelem mulče je obvykle potlačit růst plevelů a pomoci zadržet v půdě vodu. Tlustá vrstva biologicky rozložitelného materiálu zadrží vláhu, jen je dobré mulčovanou plochu předem hodně zalít. S plevely je to složitější. Pokud použijete trávu s květinami a semeny – tedy to, co nám tam převážně roste – pak tam ten plevel samozřejmě poroste. Dá se tomu zamezit tak, že na jaře tu zetlelou trávu znova překryjeme vrstvou papíru nebo kartónu a znovu vrstvíme posekaný materiál, ten na jaře ještě semena mít nebude.
Jak se nám tato metoda osvědčila? Velmi dobře. Úspěšně jsme vytvořili okrasný záhon vedle chaty, kde původně rostly hlavně kopřivy. Posekali jsme je, překryli vrstvou kartónu ze starých krabic (to je biologicky rozložitelný materiál, jen je potřeba odstranit z něj izolepu) a navrch jsme dali štěpku a zeminu. Po dvou letech je štěpka skoro úplně rozložená a na záhoně se daří květinám i bylinkám.
Letošní trávu dáváme na dlouhý trvalkový záhon podél východní strany pozemku. Už jsou tam vysázené rybízy, angrešty a nějaké bylinky. Příští rok v tom chceme pokračovat a udělat tam takový malý jedlý hájek, kde se děti budou moci pást na rybízu a angreštu. Plevel zatím pod tlustou vrstvou posekaného materiálu úspěšně hnije a plesniví, což je v tomto případě žádoucí stav.
Další místo, kde shromažďujeme bioodpad a posekanou trávu, je v jihozápadní části pozemku, nedaleko od ohniště a chaty. Chceme tam vysázet jahody.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *